Det har planerats en tid. Och nu är alla detaljer på plats. Veckan som gick gjorde BK Sparks nystartade ungdomslag sin första träning på Alströmervallen.

–En milstolpe i klubbens historia. Det ska bli väldigt spännande att se vart det här leder, säger klubbens ordförande Per Svensson.

Det handlar om ett 15-årslag som ska spela i division V för ungdomslag tillsammans med bland annat allsvenska IF Elfsborg.

–Vi har naturligtvis ingen aning om var vi står men går in helt förutsättningslöst, menar Per Svensson om den sportsliga utmaning som väntar.

Den stora frågan är dock hur den gamla kompisklubben hamnade här. Det är bara några år sedan klubben var nedläggningshotad med ekonomiska bekymmer?

– Vi var några entusiaster med stort klubbhjärta som klev in med ambitionen om att i alla fall göra ett snyggt avslut. Verksamheten har begränsats till lite gubbaträning och tipspromenader.

– Men med en ekonomi i balans dök det upp en förfrågan som kändes värt att gå vidare med. Och nu skriver vi ett helt nytt kapitel i klubbhistoriken, förklarar Per Svensson.

Det var Ola Rosén i Alingsås Hockey som sådde det första fröet.

–Jag har en stor träningsgrupp som under pandemiåret saknat tävlingsmomentet. Det är också ett flertal som är ganska duktiga i fotboll – utan att vara aktiva. Därför ställde jag frågan till BK Spark om vi kunde förena nytta med nöje genom att slå våra påsar ihop. Och nu står vi helt plötsligt inför fullbordat faktum, säger hockeyledaren – som nu även blir fotbollsdito.

Den träningsgrupp som Ola Rosén leder består av drygt 40-talet hockeyspelare. Drygt hälften av dem har även hakat på fotbollståget. Frågan är dock vad de håller för klass, 15-åringa fotbollsspelare kan vara ganska bra?

–Svårt att säga. Det är blandad kvalité när det gäller fotbollskunskaperna – och alla kommer att få spela. Men vi kommer att vara jobbiga att möta. Det här är ett gäng som är bra tränade och som aldrig ger sig, lovar Ola Rosén.

Då undrar man förstås om det här innebär att BK Spark kommer att bli en aktör att räkna med när det gäller den lokala ungdomsfotbollen framöver?

– Vi tar en sak i taget så får vi se vart det leder. Vi har inga ambitioner att konkurrera med de etablerade klubbarna, möjligtvis kan vi utgöra ett komplement, menar Per Svensson.

Projektet är också förankrat hos övriga alingsåsklubbar.

– Det är bara positiva signaler. Även från förbundshåll. Vi kanske kan fånga upp en grupp spelare som har slutat eller inte är beredda att träna merparten av veckans dagar. Och då kan det bli någonting positivt för fotbollen i hela trakten.

Viktigt att poängtera är också att det inte handlar om en ”stängd grupp”, trots att basen kommer från Ola Roséns träningsgrupp i hockey.

– Nej, det är öppet för fler att haka på. Är man i rätt ålder och vill spela för att det är kul, så är det bara att anmäla sitt intresse, säger Ola Rosén.

Vågar man spekulera någonting om vad det här kan leda till i förlängningen?

– Svårt att säga. Men på sikt kanske det innebär att Spark kommer tillbaka i seriespel även på seniorsidan. Om det visar sig att det finns behov av ytterligare ett lag i stan, säger Per Svensson.